3. Tesloja ja androideja

Monet vanhat sci-fi elokuvat, sarjakuvat ja muut huvittavat meitä älyttömillä hypoteeseillaan siitä, millainen tulevaisuus on. Olemme nähneet itsestään ajavia autoja, kaiken osaavia robotteja, sekä puoli-ihmisiä, eli kyborgeja. Vuoden 1982 elokuvassa Blade Runner seikkaillaan vuoden 2019 Los Angelesissa, joka vilisee ihmisen älykkyyttä vastaavia androideja, eli ihmiseltä näyttäviä robotteja.

Kuva 1. Blade runner
Mutta sitten asiaan — kaikkiin mainitsemiini tieteisfiktiivisiin esimerkkeihin liittyy vahvasti tekoäly. Itsestään ajava auto on ollut 40 vuotta sitten joko karikatyyrinen katse tulevaisuuteen, tai sitten vieno toive, mutta nyt jo muutaman vuoden ajan se on ollut todellisuutta. Autopilotilla varustettujen Teslojen omistajille se on jo arkea. Myöskin älykäs puhetunnistukseen perustuva avustaja, kuten Applen Siri on ollut olemassa jo vuosikymmenen verran.

Yhteiskuntaamme on kiinnostanut jo kauan tietokone, joka olisi ihmistä älykkäämpi. Tekoäly, joka kehittäisi tekoälyäkin ihmistä nopeammin. Ja vaikka kehitystä on tapahtunut kokoajan tähän päivään saakka, mullistukseen satsatut miljoonat eivät vielä kymmeniä vuosia sitten tuoneet haluttua tulosta. Tänä vuonna tekoälyn kehittäminen on jo paljon relevantimpaa. Teknologia on jo mahdollistanut meille toimivia arkielämän tekoälyä hyödyntäviä innovaatioita. Myöskin aikamme megatrendit, kuten digitalisaatio, sekä ilmastonmuutos ja uusiutuva energia, kielivät siitä, että tekoälylle on nyt kova tarve, ja se voi olla jopa välttämätöntä yhteiskuntamme tulevaisuuden takaamiseksi.

Kuva 2. Tesla autopilotti.
Joissain yhteyksissä tekoäly listataan myös uhaksi. Nykyään miljardöörit, kuten muissa asiayhteyksissä kontroversaali Teslan omistaja Elon Musk, jopa lahjoittavat tutkimuksiin, jotka keskittyvät tekoälyn nopean kehityksen tuomiin vaaroihin. Kehittyykö tekoäly tällä hetkellä siis jopa liiankin nopeasti? Automaation on jo todettu olevan taloudellista, mikä tarkoittaa, jos ei jopa ammattien katoamista, niin ainakin monen eri työnkuvan muuttumista. Itsekin mietin uravaihtoehtona kirjanpitäjänä toimimista, ja sitä kuinka epävarmana näen ammatin tulevaisuuden, kun kirjanpitoon liittyvä tekoäly kehittyy tarpeeksi syrjäyttääkseen ihmisen katetilien nukkemestarina. Mutta mikä uhkakuva tähän siis liittyy, muu kuin  ammatinvaihto, joka muutenkin on nyky-yhteiskunnassa entistä helpompaa? Vastaus on verotuksessa. Yhteiskuntamme pyörii ansiotuloveroilla, ja mikäli robotit tekevät työt, ei valtiolle kerry tuloa.

Tekoälyyn liittyy siis riskejä, mutta samalla se on silti kiistatta tärkeä osa tulevaisuuttamme, ja aika näyttää mitä saamme sillä aikaan. Itselläni on hieman nälkä, joten mikäli joku haluaisi kehittää vaikka tekoälyllä toimivan robottikokin, niinkuin vaikka nyt heti, niin täältä löytyisi yksi nälkäinen. 



Lähteet

Sijoittaja. Vuoden 2021 megatrendit. Luettavissa: https://www.sijoittaja.fi/258979/vuoden-2021-tarkeimmat-megatrendit/. Luettu 21.11.2022.

Tekoäly.info. Tekoälyn historia. Luettavissa: https://xn--tekoly-eua.info/tekoaly_historia/. Luettu 21.11.2022.

Yle. Tutkijat huolissaan tekoälyn vaaroista. 2015. Luettavissa: https://yle.fi/uutiset/3-7741128. Luettu 21.11.2022.

Kuva 1. Blade Runner. https://www.highlandernews.org/wp-content/uploads/radar.bladerunner.WARMERBROS.jpg 

Kuva 2. Tesla autopilotti. https://assets.apu.fi/vqd9tl2q3uk2/22369-tesla_autopilot/8ed9614125b448d38b7b48edea4f8ac6/tesla_autopilot_ZfloT.jpg.





Kommentit

  1. Todella hauskasti kirjoitettu! Kuvat herättivät tunteita ja mielenkiinnon. Aihe selvästi kiinnosti sinua ja sen huomasi. Blogi olisi jopa voinut olla pidempi!

    VastaaPoista
  2. Erittäin kattava teksti ja olet kiroittanut aiheesta todella mielenkiintoisella tavalla!

    VastaaPoista
  3. Mielekäs teksti, etenkin loppu huvitti :D!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti